Teknik Mudah Ingat Sifir! Jom Cuba! | ! ChocoLate Holic!

Teknik Mudah Ingat Sifir! Jom Cuba!

Assalamualaikum
Hehehe..

Nampaknya, lagi berapa hari lagi kita nak
masuk tahun 2013... Jadi dah dekat jugaklah
budak-budak sekolah akan bermula sekolah balik...
Eyqa memang rindu pada alam persekolahan.
Serius, sangat best masa sekolah.
Lagi2 masa eyqa form 6 dalam kelas cuma 5 orang jew pelajar.
Hehehehe...


Okay2, disebabkan 3 orang adek eyqa nak periksa
besar tahun hadapan, jadi perkara first eyqa tanya dyorang
dah hafal sifir kew belum?
Nasib baek jawapan dyorang dah...
Tapi ade juga budak2 yang form 2 still x dapat nak hafal sifirkan.

Sebenarnya, sifir nie kadang-kadang x yah nak hafal un.
Dulu masa sekolah, eyqa cube teknik nie untuk ingat sifir.
Memang mudah! Kita hanya perlu selitkan sedikit
kreativiti jew untuk belajar sebenarnya taw...
Bukan semua kita perlu hafal taw...

Mungkin ramai yang kat luar sana okay sifir satu
hingga sifir 5. Biasanya begitulah. Tetapi bila
start jew masuk sifir 6 hingga 9 semua dah tunggang
langgang. Too sifir yang selalu susah untuk ingat kan...
Takpew2, meh sini eyqa bagi solution dyer!

SIFIR 6

5x1 =5     +1=6
5x2 =10     +2=12
5x3 =15     +3=18
5x4 =20     +4=24
5x5=25     +5=30
5x6=30    +6=36
5x7=35     +7=42
5x8=40     +8=48
5x9=45     +9=54
5x10=50     +10=60

LANGKAH 1:
Senaraikan jawapan bagi sifir 5
LANGKAH 2:
Daripada jawapan sifir 5 tadi, tambahkan dengan
angka 1 hingga 10 bagi setiap jawapan (warna merah).
LANGKAH 3:
Maka terhasillah sifir 6 (warna jingga)


SIFIR 7

07   14   21
28   35   42
49   56   63
70



LANGKAH 1:
Tulis angka pertama (warna merah) dari kiri ke
kanan bermula dari 0 hingga 7
LANGKAH 2:
Tulis angka kedua (jingga) dari atas hingga bawah
bermula dari baris kanan hingga kiri iaitu dari
angka 1 hingga 0         

SIFIR 8

08
16
24
40
___
48
56
64
72
80

LANGKAH 1:
Tulis angka pertama dari atas ke bawah
(merah) iaitu dari 0,1,2,3,4,4,5,6,7,8
(ingat nombor 4 ade 2 kali)
LANGKAH 2:
Tulis angka pertama dari bawah dengan gandaan 2
bermula dari 0, 2, 4, 6, 8. (biru)
Kemudian ulang semula selepas garisan.
Garisan to eyqa buat untuk panduan untuk pengulangan.

SIFIR 9

09
18
27
36
45
54
63
72
81
90

LANGKAH 1:
Tulis angka 0 hingga 9 dari atas hingga
bawah ( merah)
LANGKAH 2:
Tulis semula angka 0 hingga 9 dari bawah
hingga ke atas( biru)

Macam mana semua teknik yang eyqa ajar nie..
Nie salah satu teknik yang eyqa tahu lah untuk 
membantu pelajar-pelajar untuk mengingati sifir.
Bila dah ingat sifir senang lah nak selesaikan masalah
mathematics.
Sesiapa yang x berapa nak faham, teknik nie 
boleh lah tanya eyqa...



Note: Teacher to be, In Sha ALLAH!
God, please make my dream come true!
:)

DAH MAKAN COKLAT, JANGAN LUPA SIMPAN WRAPPER DIA

13 org gigi rongak makan coklat:

Abby said...

ehh. info berguna ^^ thanks :D

♥WanieyZuki♥ said...

sangat membantu! :D terima kasih eyqa :)

♥ Lia Abdillah ♥ said...

Info yang sangat-sangat berguna. Ty kak. Next year Lia UPSR.

Nurul Aini said...

hehe..kalau dulu-dulu zaman sekolah..memang penting kena hafal sifir ni. kalai tak hafal kena rotan.

Sherlyanna Angiela said...

tak faham... apapun berguna juga, saya ni cepat lupa ingatan... boleh tak sy copy??? jadi, kalau ada masa ... bolehla sy baca

trah zain said...

saya pun selalu tanya adik bongsu saya tu,
"cane sifir? any progress???"
siap nak kasi upah lau hafal sifir..>------kakak yg baik,,haha

AyueJean said...

Wahhhh.... Macam cikgu Math.... =D
Eh 5 orang je student form 6???
Masa AJ ada 2 kelas form 6.... =D

Chic Na said...

boleh ajar adik camni. ;)

KorN said...

aku suka sifir 9. hehe

Azie Namico said...

wahhh ! bagus2...dulu saya susah nak hafal sifir 7..kekeke ! terbaik and nice

saya singgah sini...salam kenal

Nurul Husna Mohd Hassan said...

memang mudah la! :)

hepi new year eyqa :)

Mimie said...

boleh ajar adik2 n anak2 mcm nih

Siti Rohaida Yusof said...

wah..bagus info nie..