Qada Solat Selepas Haid | ! ChocoLate Holic!

Qada Solat Selepas Haid

Assalamualaikum
Hmm, tajuk yang eyqa nak share nie eyqa rasa ramai yang
dah tahu tapi tadi eyqa ditanya oleh seorang sahabat tentang perkara ini.
Jadi, eyqa rasa baik juga kalau eyqa share tentang perkara ini sebab
bagi perempuan yang sudah datang haid perkara nie penting untuk kita
ketahui. Yew lah, setahun 12 kali kita akan datang haid kan. Allahu Akbar!



So, mula-mula kalau perempuan yang datang haid eloklah conformkan 
pukul berapa kita sedar yang kita datang haid.
Contohnya: Eyqa datang haid pukul 2.00 petang. Tapi eyqa
tak solat lagi even solat zuhur masuk pukul 1. 23 petang.
So eyqa kena qada solat zuhur selepas eyqa habis haid.
Lepas kita dah conformkan kita datang haid pukul berapa,
eloklah kalau pada wakto too kita baca doa bila datang haid.
Korang boleh dapatkan doa too di SINI.

Pastu kita mesty tahu pulak bila kita sudah habis haid.
Contohnya: Eyqa conform habis haid pukul 6.50. Jadi eyqa un
mandi wajib dan tak sempat nak solat asar. Jadi eyqa kena qada
solat Asar dan Zohor.

Hah! Mesty pelik kan kenapa eyqa kena qada solat Asar dan Zohor.
Sebab kalau hukum jama' solat...
Solat Asar dan Zohor boleh dijamakkan. Jadi kat sini berlaku kekhilafan
antara ulama' sama ada nak qada' solat Asar ataupun solat Asar dengan Zohor.
Untuk langkah Ikhtiyat (menjaga hukum), eloklah kalau kita qada' kan 
kedua-dua solat. Wallahu Alam.

Kat bawah nie ada video Ustaz Azhar Idrus (UAI) menjawab soalan
tentang Qada Solat Selepas Haid.


p/s: Kalau ada yang eyqa terangkan salah.

Bagitaw taw. Sama-sama kita belajar.
Sharing is caring, right!

DAH MAKAN COKLAT, JANGAN LUPA SIMPAN WRAPPER DIA

11 org gigi rongak makan coklat:

aisya said...

perkongsian yg sgt bagus. terima kasih eyqa. :)

zulhilmi tempoyak said...

fuhhh.. terima kasih.. ilmu baru..

nak kena share ngan wife ni.. heee

Niesa said...

dah paham!thanks eyqa sebab share.. nak share video ni kat fb la..thanks again..semoga bermanfaat utk kita kan.. :)

fatin wawa said...

nice sharing.. pernah juga dngr hal ni.. singgah sini.. ^^

Mimi Azirah said...

perkongsian yg bgus nih

Nurulee said...

thank you. thank you so much.
i tak tahu and baru tahu =)

Nyue said...

Hai atiqah... selamat tahun baru jugakk...

info yg baik nie.. thanks kongsikan maklumat berguna niee..

Tetamu Istimewa said...

Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya. Terima kasih.

Affy Afiqah said...

terkejut bila baca tajuk tadi..tapi last2 baru faham...sebab bila kata selepas haid kena qada solat tu ingatkan solat yang sepanjang kita haid...setahu ika kalau sepanjang kita haid tu takde pula pernah dengar kena qada'...

boni kacak said...

ilmu yang sangat bermanfaat buat semua ni.. :)

tirahzairi said...

info yg bgs...bf tirah pon pesan supaya alert time peod...jgn sengaja lambat2kan mandi wajib...salah satu cara nak kompemkan peod da abes, guna cotton bud....

tbe2 jd ustazah...sama2 kita jaga solat...:)